Як українцям легально працевлаштуватися в Польщі

Зміст

Для громадян пострадянського простору є кілька можливостей непогано заробити і знайти роботу з вигідними умовами праці. Багато переїжджають з цією метою в Європу або Америку. І якщо отримання робочої візи в останню країну дуже складно, в Європу шансів і можливостей більше. Зокрема подібний варіант ідеально підходить для України, у якій безвізовий режим з Європою. Один з найбільш популярних варіантів з працевлаштування серед українців – Польща.

Щоб легально працювати в Польщі, українцям навіть не потрібна робоча віза: все, що необхідно – це

  • заяву про намір доручення виконання роботи
  • дозвіл на роботу

Подібні умови значно полегшують для українців можливість легального працевлаштування в Польщі. Головне – враховувати існуючі закони, що стосуються цієї нагоди, а також не порушувати трудовий договір і терміни перебування в країні по біометричного паспорту.

Які особливості треба врахувати?

Ті іноземці, які подали заявку на отримання Карти побиту і мають відповідний штамп в паспорті, можуть виїхати з країни і заїхати в будь-який час назад по біометричного паспорту, якщо вони не вичерпали свій термін перебування в Польщі терміном на три місяці. У зворотному випадку доведеться оформляти довгострокову візу.

Громадяни України мають законне право перебувати в Польщі до отримання документа, якщо вони в’їжджають в країну за біометричного паспорту в момент очікування КП.

Які документи підготувати для легального працевлаштування за безвізу?

Для того, щоб офіційно працювати в Польщі і не порушувати ні один закон, необхідно зібрати потрібні документи, детально вивчити які можуть виникнути складності і що треба зробити, щоб спроба успішного працевлаштування була не просто легальної, але і не стала причиною великих штрафів.

Цей документ можна отримати на підставі заяви від роботодавця в управлінні праці про те, що він готовий надати роботу здобувачеві України, в якому прописуються всі трудові умови, початок роботи, зарплата, обов’язки і багато іншого.

Часті питання по роботі в Польщі

Чи потрібно підписувати договір з роботодавцем?

Обов’язково. Це необхідно зробити через 7 днів після початку роботи, подавши документи і заявку в ZUS, щоб отримати медичну страховку, а також оформити відрахування податків на кожен місяць. Якщо роботодавець доручає вам певну роботу, але не укладає трудовий договір, він порушує закон, за що передбачається штраф, розміром від 300 золотих.

Який договір потрібен по безвізу?

Підписання цивільно – правового документа замість трудового вважається порушенням закону і карається великим штрафом, а трудовий повинен бути повністю адаптований під характер запланованих робіт. Неважливо, ваш – роботодавець юридична або приватна особа, він має право видавати запрошення на виконання робіт.

Чи можна змінювати роботодавця до трудового договору по біометричного паспорту?

Так, якщо українець отримає нове робоче запрошення. Туристична віза не дозволяє працювати на території Польщі.

Як довго можна працювати в Польщі за біометричного паспорту?

Перебувати і працювати в Республіці можна 3 місяці з півроку, після чого необхідно або оформити довгострокову робочу візу, попередньо залишивши країну, або отримати дозвіл на проживання. Візи, отримані в рамках державних програм, не дають дозвіл на здійснення роботи в країні. При порушенні термінів перебування за безвізу в Польщі, українець отримає штраф і запрошення добровільно покинути країну, з забороною в’їзду назад від півроку до трьох років

Працівники компанії EWW Ukraine допоможуть вам знайти підходящу вакансію в Польщі, зібрати і оформити всі необхідні документи для в’їзду, проживання та роботи, а також проконсультують з усіх питань перебування і роботи на території Республіки по біометричного паспорту, ВНЖ, довгострокової робочою візою і іншим документам.