Як отримати польське громадянство

Зміст

Польща – одна з найбільш активно розвиваються країн Європи, переїзд в яку не такий складний для громадян країн СНД, оскільки країна схожа за менталітетом, російську мову доступний і часто використовуємо, а польський належить до слов’янської мовної групи, що дозволяє вивчити його в максимально короткі терміни.

На відміну від багатьох інших країн, Польща значно легко дозволяє подавати заяву на отримання місцевого громадянства: процес трудомісткий, але займає не так багато часу. Зазвичай на це йде від декількох місяців до року, в залежності від тих, хто просить. Перевага також у тому, що не завжди потрібно вкладати величезні кошти в бізнес або нерухомість, хоча їх наявність звичайно ж полегшить і прискорить процес. Про це також піде мова в цій статті.

Наші фахівці підготували для вас короткий екскурс по основним законам і необхідним паперів, які вам знадобляться, якщо ви хочете спробувати стати громадянами Польщі.

Які необхідно надати документи для клопотання

Перше, що необхідно зробити – зібрати пакет документів і подбати про те, щоб він відповідав вимогам, встановленим законодавством країни:

  • заяву з особистими даними
  • лист, в якому описується причина клопотання
  • паспорт і свідоцтво про народження
  • виписка з банківського рахунку і інформація про дохід
  • документи на нерухомість або договір про оренду квартири
  • фотографії паспортного формату
  • автобіографія

Крім цього, потрібно щоб всі документи були перекладені польською та нотаріально завірені. Крім неповнолітніх все обличчя, клопочуться на польське громадянство, будуть проходити тест на знання мови, культури, історії та традицій Польщі.

Заява зазвичай розглядається від трьох місяців до року. Винятки бувають в разі сиріт або біженців, чиї заяви проходять поза чергою. Компанія EWW Ukraine готова надати вам повний пакет послуг і допомога в зборі та підготовці потрібних документів і оформленні клопотання.

Хто може претендувати на громадянство?

Як і в будь-якій країні, порядок отримання громадянства в Польщі регулюється законом. На законодавчому рівні встановлено правила отримання на підставі наступних позицій:

  • походження
  • наявність запиту про відновлення громадянства
  • легалізація в країні
  • за законом про репатріацію

Найлегше оформити громадянство тим особам, у кого польське коріння, наприклад, якщо людина сама особисто громадянин іншої країни, але його батьки – один або обидва, є або були громадянами Польщі, то він може претендувати на отримання громадянства цієї країни. Правда, якщо тільки один батько громадянин Польщі, тоді від другого потрібна письмова згода. Також право на громадянство мають законне подружжя громадян країни, які проживають в Польщі більше трьох років.

Ще одна категорія людей – громадяни інших країн, які мають ПНЖ на основі польських коренів:

  • ті, хто мають власний бізнес на території Польщі останні 3 роки
  • проживають на території країни 10 років по ВНЖ або є резидентами ЄС
  • іноземець – біженець, що проживає в країні по ПМЖ останні 2 роки

Зміни та нововведення в державному порядку отримання громадянства 

Основна зміна, яка сталася в законодавстві за останній рік, що стосується порядку отримання громадянства в Польщі, полягає в тому, що рішення про видачу статусу громадянина тепер може приймати не тільки президент країни, а й Воєвода. У свою чергу президент має право дати громадянство кому завгодно, не беручи до уваги терміни проживання в країні, що особливо на руку тим іноземцям, які отримали ПМЖ на основі своїх польських коренів. Були випадки отримання громадянства вже через кілька місяців після отримання ПМЖ.

Якщо один з батьків отримує громадянство країни, то неповнолітні діти отримують його автоматично. Також Польща не вимагає відмови від попереднього громадянства при отриманні нового.

Оскільки друга нація за чисельністю в країні після поляків – українці, є можливість отримати громадянство Польщі, вже маючи громадянство України. З 2012 року Польща дозволяє подвійне громадянство. Для отримання свого потрібно:

  • знання польської мови
  • документальне підтвердження стабільного заробітку на території країни
  • прописка

Громадянство на основі національної ознаки 

Якщо ви ходатайствуете на отримання громадянства, тому що по крові є поляком, тобто хоча б один з батьків – поляк, ви автоматично стаєте громадянином Польщі. Але якщо дитина просто народився на території країни, він не отримує громадянства.

Після надання документів, що у ваших родичів польське коріння, ви маєте право стати в чергу за ПМЖ, минаючи отримання Карти Поляка та чекати громадянства на підставі рішення президента. Якщо ж ваш чоловік або дружина громадяни Польщі, надавати треба відповідно їх документи.

Завдяки Карті Поляка можна легально жити і працювати на території країни до 10 років: з її допомогою можна подати на ПМЖ, а після клопотання на громадянство, яке буде розглядатися від чотирьох місяців до року.

Власний бізнес або освіту?

Іноземних студентів у Польщі багато: освіта хороше, спеціальності затребувані, мова навчання також доступний. Після закінчення ВНЗ, студентам пропонує пройти практику і отримати досвід роботи на різних підприємствах країни: в разі успіху укладаються трудові договори, на основі яких можна претендувати на ПМЖ і надалі на громадянство.

Ще один легкий спосіб – власний бізнес в країні. Іноземні громадяни можуть за два тижні зареєструвати своє підприємство: коштувати це буде близько 2т євро. Після цього на строк до п’яти років у вас займе весь процес отримання посвідки на проживання, ПМЖ і відповідно громадянства.

Наша компанія допоможе вам знайти можливість легального працевлаштування в цій країні або отримання освіти, а досвідчені фахівці подбають про те, щоб ви в найкоротші терміни зібрали всі необхідні папери, правильно оформили заяви і клопотання, а також проконсультує весь процес отримання віз або громадянства. Зателефонуйте за номерами телефону, що вказані на головній сторінці нашого сайту, і наші провідні фахівці дадуть відповідь на всі питання, які вас цікавлять.