Зміни в польському законодавстві і правилах працевлаштування з 1 січня 2019 року

Зміст

Сьогодні переконливе число українців прагнуть до роботи за кордоном, і Польща дуже добре підходить для цієї мети, оскільки знаходиться недалеко від України, надає прекрасні можливості для проживання, умови праці, зарплати, а також можливість досить часто і бюджетний їздити додому. Щоб ваше перебування і робота в РП була законною, необхідно ознайомитися з нововведеннями.

Велика їх частина в законодавстві сталася в січні минулого року. Розглянемо основні.

На яких підставах українці можуть перебувати в РП з січня 2019 року?

Ця частина дуже важлива для все тих, хто планує в’їжджати на територію країни : треба уважно ознайомитися з правилами, щоб не згаяти даремно час, гроші і сили.

Загальна інформація для осіб з громадянством України

Незалежно від того, який тип працевлаштування ви вибираєте, є наступні зміни:

  • більшість реєстрацій з воєводств передана старостам;
  • усі види oswiadczenie платні – 30 злотих;
  • якщо робота не сезонна, необхідно повідомити не лише про бажання влаштувати на роботу іноземця, але також і про те, чи приступив він до роботи; по сезонних роботах таких змін немає;
  • необхідно обов’язково підписувати трудовий договір, незалежно від того, який тип роботи; оригінал на польському, а також нотаріальний переклад на український – обов’язково;
  • у працедавця є сім днів, щоб зареєструвати працівника в усіх потрібних фондах по соціальній і медичній страховці;
  • на працедавця покладається обов’язок стежити за дотриманням термінів перебування в країні іноземного працівника;
  • якщо робіт завершується раніше, про це слід повідомити до установи по працевлаштуванню, інакше буде записаний увесь період;
  • мінімальна зарплата на 2019 рік – 2100 зл.

Зміни при отриманні Карти Поляка

Найосновніша частина торкнулася процесу підтвердження, що у вас є польські корені. Більше не можна пред’являти тільки ті документи, які підтверджують, що ваші предки були громадянами Польщі. Також більше не враховуються довідки про участь у виборах або служби в армії, якщо в них немає однозначно прописаної національності – поляк.

Виходячи з цього, підставою можуть служити усі ті документи, в яких вказана національність. При чому досить документу в єдиному екземплярі, де вказана польська національність, навіть якщо в усіх інших вказано щось інше. Оскільки в старих польських документах рідко де вказувалася національність, краще шукати документи періоду Радянського Союзу.

Які зміни сталися в правилах працевлаштування?

У цій області сталося куди більше змін, деякі з яких кардинальні. Розглянемо детальніше.

Нові коди для національної візи Польщі

Деякі коди також зазнали зміни; наприклад, усі роботи, які виконувалися за Заявою кодуються через D05А, а для сезонних робіт тепер використовуватиметься код D06В.

Які потрібні документи, щоб в’їхати в Польщу з метою роботи

Насправді, перелік основних документів, які раніше були потрібні для того, щоб легально в’їхати в країну і почати працювати не змінився. Але якщо раніше основним документом вважалася Заява на роботу, то тепер – це довідка, що свідчить, що цей документ зареєстрований в державному реєстрі.

Якщо ж ви плануєте в’їжджати на сезонні роботи, заздалегідь перевірте наявність у вас необхідного запрошення, або запросите його. Для несезонних робіт, основна вага має освядчення.

Сезонну роботу продовжили: тепер термін 9 місяців

Є деякі галузі в економіці Польщі, які мають особливий попит в певні сезони, а саме близько дев’яти місяців в рік. До них можна віднести:

  • сільське господарство;
  • готельний бізнес;
  • туризм;

Термін в дев’ять місяців стартує з моменту перетину кордону і в’їзду до зони Шенгену. Для того, щоб влаштуватися на сезонну роботу, українцям досить просто запрошувального, іншим же іноземцям знадобиться спеціальний Дозвіл на сезонні роботи.

Якщо українець вже працював на одного і того ж працедавця останні 5 років, він може претендувати на мультисезонну візу, яка триває три роки, а працювати можна в чітко позначені терміни. Сезонну заяву староста розглядає від 7 днів до місяця, працівник може знаходитися як у себе на батьківщині, так і на території Польщі.

Сталий Побит по коренях

Абсолютно аналогічна ситуація повторюється в цьому випадку, окрім цього є ще декілька важливих нюансів: наприклад

  • під час співбесіди тепер заборонений перекладач;
  • треба володіти мовою на рівні В1;
  • діалог проходить на польському і без посередників;

Схожі вимоги пред’являються тим, хто претендує на становлення довгострокового резидента ЄС в Польщі.

СП без польських коренів

Деякі зміни торкнулися також дозволу на постійне перебування тих, у кого немає польських коренів. Суть в наступному:

  • актуальні і затребувані професії для країни в цілому і для окремих регіонів тепер затверджують міністерства, які відповідають за внутрішні справи;
  • ті іноземці, які пропрацювали в Польщі 4 роки по дозволу, виданому на підставі затребуваної професії, можуть претендувати на ПМЖ.

Списки професій тепер публікуватимуться на сайтах міністерств, а також коригуватимуться у відповідності від ситуації, що склалася, на ринку праці для конкретного Воєводства.

Скільки часу можна працювати і коли треба Дозвіл?

Попри те, що певними термінами обмежується тільки сезонна робота, звичайну теж можна здійснювати тільки 180 днів в рік. Також, у українців є можливість працювати в Польщі по безвизу : терміни залишилися ті ж 3 місяці в півроку. Виходить, що термін, під час якого можна легально знаходитися і працювати на території Польщі залежить не лише від типу роботи, але також і від основи:

Для тих, хто хоче легально залишитися понад ці терміни, тепер є спеціальна можливість отримати дозвіл на роботу і перебування. Після трьох місяців співпраця, якщо є бажання продовжити трудовий договір, працедавець звертається у Воєводство, щоб отримати дозвіл на цю роботу. На цих же підставах звернутися може і працівник, і клопотати про отримання ВНЖ на три роки з дозволом на роботу: 3 роки – це максимальний термін, але він не має бути більший, ніж термін, вказаний в трудовому договорі.

Як тільки воєводство прийме документи на розгляд, перебування працівника і його діяльність на території Польщі вважатимуться законними.

Ситуації, в яких більше не потрібні правки в документах

Не треба міняти свій дозвіл і заяву, якщо

  • змінилося місцезнаходження фірми або її назва;
  • на роботу поступили інші працедавці;
  • змінилася юридична особа;
  • цивільно-правовий договір змінюється трудовим;
  • іноземець працює через агентство по тимчасовій роботі і просто перенаправляється в іншу фірму для роботи;

Як поступити при зміні працедавця?

Якщо ситуація з ВНЖ і дозволом на роботу, то все залишилося незмінним: треба повідомити уженд упродовж 15 днів і в течії ще 30 знайти нову роботу, надавши необхідні відомості.

По Освядчення теж можна змінити роботу, але новий працедавець повинен буде надати відомості про те, що у нього є доступ до іноземного ринку праці.

По факту, змін не так багато, але знати їх і враховувати дуже важливо: вирушаючи на заробітки і тимчасове проживання в іншу країну, треба добре знати свої права і обов’язки, а також закони цієї країни. Якщо у вас є які-небудь питання, компанія EWW Ukraine готова вам допомогти: наші досвідчені консультанти дадуть відповідь на усі питання, що цікавлять вас, а також допоможуть з підготовкою необхідних документів для отримання віз різних типів і дозволів на роботу.