Робота в Польщі без посередників: плюси та мінуси

Зміст:

На жаль, економічне становище країн колишнього СРСР, які не увійшли до Євросоюзу, залишає бажати кращого. Тому багато українців, росіян, білорусів все частіше замислюються про переїзд у більш забезпечені держави. Ті, хто не може виїхати на ПМЖ в Європу, намагаються хоча б відправитися туди на заробітки.

Найчастіше наші співвітчизники їдуть до Польщі. Близьке розташування, відносна простота працевлаштування, стабільні зарплати та хороші умови праці роблять цю країну привабливою для людей, бажаючих заробити.

Можливість відправитися на роботу в Польщу особливо почала цікавити українців після укладення безвізового режиму з ЄС. Але не все так просто, як може здатися на перший погляд. Самостійно знайти роботодавця в чужій країні досить складно. Тому люди шукають посередників, які допоможуть з працевлаштуванням.

На жаль, далеко не всі посередники сумлінно ставляться до своєї роботи, деякі й зовсім виявляються шахраями, які заробляють на довірливих громадянах. Це призводить до того, що люди побоюються звертатися до посередників і починають вирішувати питання працевлаштування самостійно.

Давайте дізнаємося, які плюси та мінуси пошуку роботи в Польщі без посередників, чи варто користуватися цим способом або краще все-таки звернутися за допомогою до професіоналів?

Переваги працевлаштування без посередників

Незважаючи на дію безвізового режиму, робота в Польщі без укладення трудового договору законною не є. Однак необізнані українці самовільно перетинають кордон, сподіваючись знайти роботу на території Польської Республіки.

Існує дві головні причини, за якими люди відмовляються від послуг посередників: боязнь нарватися на шахраїв та бажання заощадити гроші. Однак громадяни, які намагаються знайти роботу самостійно, не враховують того, що незнання польських законів може призвести до проблем. А без грамотного помічника можна наробити багато помилок.

Багато рекрутингових агентств безкоштовно допомагають претендентам підібрати вакансію і консультують з питань оформлення документів та проходження співбесіди.

Чи варто відмовлятися від послуг посередників?

Незважаючи на велику кількість на ринку праці рекрутингових агентств, деякі українці вперто не хочуть звертатися до них і шукають роботу самі. Чи виправданий подібний ризик? Ні. При самостійному працевлаштуванні висока ймовірність потрапити до недобросовісного роботодавця.

Як правило, люди знаходять вакансії, які не передбачають укладення трудового договору. При такому розкладі вони не отримують ніяких гарантій. Роботодавець може самовільно занизити зарплату або зовсім не виплатити її, і довести свою правоту, тим більше в чужій країні, буде неможливо.

Ризики неофіційного працевлаштування:

  1. Ризик потрапити в трудове рабство. При відсутності трудового договору роботодавець може забрати у працівника документи і змусити його працювати буквально за копійки або і зовсім безкоштовно. А без документів іноземець навіть не зможе повернутися назад в Україну. На щастя, в європейських країнах такі випадки не дуже поширені, але ризикувати не варто. Краще укласти трудовий контракт і працювати, не побоюючись зловживань з боку роботодавця.
  2. Обман з боку роботодавця. Керівництво фірми може пообіцяти новому співробітнику одну зарплату, а за фактом виплатити йому іншу, набагато меншу. Без трудового договору довести обман буде неможливо.
  3. Штраф та депортація. Неофіційне працевлаштування у Польській Республіці вважається незаконним, і влада активно бореться з ним. Нелегальним працівникам загрожує великий штраф (від 1 000 золотих) та депортація з країни без права повторного в’їзду.

Приблизно 70% іноземців, які приїхали на заробітки до Польщі, стикається з однією із зазначених проблем. Щоб уникнути їх, варто звертатися за допомогою до фахівців.

Наша компанія EWW Ukraine пропонує послуги пошуку та підбору вакансій, допомогу в оформленні документів та консультації з питань працевлаштування в Польщі. Наші контактні дані вказані на сайті.