Субота, 20 Квітня, 2024

Податки для українців, які працюють у Польщі

 nalohy-dlia-ukrayntsev

Деякі українці, які побували на заробітках в Польщі, стикаються з ситуацією, коли по поверненні в Україну вони змушені платити податки. Давайте розглянемо цю ситуацію детальніше і дізнаємося, чому так відбувається і як цього уникнути.

Для чого потрібна довідка податкового резидента України?

Останнім часом багато польських трудових агентств просять, щоб заробітчани брали в податковій інспекції довідку податкового резидента України. Вони аргументують це тим, що довідка дасть вам можливість заробляти на 1–2 злотих на годину більше.

І це насправді правда. Надавши довідку податкового резидента України, ви будете отримувати за кожну годину роботи на 1–2 злотих більше. Однак роботодавці замовчують один нюанс, який для вас може виявитися вирішальним.

Довідка податкового резидента України підтверджує, що ви не хочете платити податки в тій країні, де працюєте, а бажаєте платити їх в Україні. У вас є таке право. Щоб реалізувати його, ви отримуєте цю довідку, даєте її роботодавцю, а він подає її в ZUS. Таким чином, ви не платите податки в Польщі.

Виходить, що трудові агентства мають свою вигоду: вони економлять великі суми грошей, які могли б платити в якості податків за вас, як за працівника.

Але при цьому жодне агентство ніколи не попереджає працівників, що по поверненню в Україну їх можуть викликати у податкову і попросити надати усі розрахунки виплат, які вони отримували в Польщі. Це можуть бути виписки з польських карт і т. д. Якщо ви їх не надасте, податкова може і сама дістати необхідну інформацію, зв’язавшись з польською стороною.

Які податки потрібно платити в Україні?

Якщо у вас є довідка податкового резидента, то, коли ви приїдете в Україну, вас, швидше за все, викличуть до податкової інспекції та видадуть розрахунок податків і зборів, які ви повинні будете сплатити. Туди входять:

  • прибутковий податок фізичної особи – 18%;
  • військовий збір – 1,5%.

Разом вам доведеться заплатити 19,5% податку, тобто майже п’яту частину від усього заробленого вами в Польщі.

Чи вигідно не платити податки в Польщі?

Давайте порахуємо, чи вигідно звільнити себе від сплати податків у Польщі, а потім заплатити їх в Україні? Припустимо, ви надали роботодавцю довідку про те, що є податковим резидентом України, і стали отримувати на два злотих більше. Наприклад, ваш дохід в нетто становить близько 4 000 злотих на місяць.

Віднімемо з цієї суми 19,5% податку, який ви заплатите в Україні. Це буде приблизно 800 злотих за кожен місяць (приблизно 5 000 гривень). А якщо порахувати вигоду від довідки резидента, то два злотих, якщо їх помножити на 250 робочих годин на місяць, дадуть надбавку всього 500 злотих.

Таким чином, завдяки довідці резидента ви будете заробляти в Польщі на 500 злотих на місяць більше, а в Україні будете платити 800 злотих за кожен відпрацьований місяць. Виходить, що від даної довідки не тільки немає ніякої вигоди, а ще й є збиток.

Є люди, які або не хочуть заздалегідь прорахувати можливу вигоду, або просто сподіваються, що в Україні ніхто з них податки не зажадає. Для них подібна ситуація стає великою несподіванкою. Тому будьте готові до того, що, якщо берете таку довідку і подаєте її в польський ZUS, то від податків ви не звільняєтеся. Просто вам доведеться заплатити їх не в Польщі, а в Україні.

Якщо ви, отримавши розрахунковий документ від української податкової інспекції, не сплатите податки, вам буде нарахована пеня. Якщо ви і надалі не заплатите, на вас можуть подати в суд та заарештувати ваші рахунки. Таким чином, ви можете нажити собі великі неприємності.

Щоб убезпечити себе від подібних ситуацій, не беріть довідку податкового резидента України і не подавайте її польському роботодавцю, навіть, якщо вам пропонують хорошу надбавку до зарплати. Краще отримувати менше, але бути впевненим у тому, що ви сплатили всі податки, і фірма теж заплатила за вас. Тоді після повернення в Україну вам не доведеться нічого платити.

Якщо вам потрібна допомога у працевлаштуванні в Польщі або консультація, звертайтеся до нас. Наші контакти вказані на сайті.

Залишити відгук
Важливість
Корисність
Коментарів (0)
Ця стаття ще не має коментарів.

Дивіться також

Читайте також