Легальність перебування в Польщі в 2020 році

Для того, щоб іноземець міг залишатися в Польщі на законних підставах, знадобитися документ, що дає право проживати в Республіці. Існує кілька видів таких документів.

Біометричний паспорт

Відомо, що з 2017 року Україні надали безвізовий режим з 128 країнами, 26 з яких є членами Євросоюзу. Згідно з умов Шенгенських домовленостей, громадяни держав, які не брали участь в даній домовленості, мають право легально перебувати в Шенгенській зоні на короткочасної основі. Перебування по біометрії, прийнято вважати короткочасним, тобто не більше трьох місяців (90 днів) протягом півроку.

Під час проходження пункту пропуску, прикордонник може запитати про мету візиту. У цьому випадку людина повинна надати зворотний квиток (на будь-який вид транспорту), а також бронь номера в готелі.

кщо подорож здійснюється на особистому транспорті, зворотний квиток не потрібно. Однак знадобитися «зелена карта» – страхування цивільної відповідальності власника транспортного засобу для поїздки за кордон. Крім страхового поліса, необхідно мати 75 злотих на кожен день проживання закордоном.

Перебування по Візі

В залежності від типу візи, перебування на території Польщі, може коливатися від 91 до 365 днів. Наявність візи не дає гарантію в’їзду в Шенгенську зону. При перетині кордону митна адміністрація може зажадати, щоб на додаток до проїзного документу і діючої візі, іноземець надав підтвердження платоспроможності, мету поїздки, тривалість перебування та дозвіл на роботу (якщо у вас робоча віза).

Печатка про очікування карти побиту.

При подачі документів на тимчасове або постійне проживання, очікування готовності може тривати більше року. Безсумнівно, за цей період, термін дії візи закінчиться, якою б тривалою вона не була. Для цього, було прийнято постанову про «проживання по печатці». Дана печатка може представлятися штампом в закордонному паспорті мігранта, або окремим листом, що підтверджує подачу документів на карту побиту.

Такого роду документи, короткостроково дозволяють легально перебувати на території РП, а так само виїжджати в Україну не піддаючись штрафних санкцій. Але є й інша сторона медалі: повернутися на польську територію по одній лише печатці не вийде. Буде потрібно дочекатися закінчення коридору або оформити візу.

Карта тимчасового побиту (від 15 до 36 місяців)

У іноземця є можливість отримати карту тимчасового побиту в тому випадку, якщо є на те обгрунтована причина і можливість це підтвердити. Посвідка на тимчасове проживання виготовляється терміном максимум до 3 років, але при першій подачі документів, карту випускають терміном на 1 рік.

Слідом за отриманням карти, відкривається можливість легально перебувати в країнах Шенгенської угоди строком до 90 днів.