Як отримати ВНЖ в Польщі?

Зміст

Після того, як в 2004 році Польща увійшла до складу Європейського Союзу, ця держава стала одним з найперспективніших і стабільніших в Європі. Для українців відкрилася прекрасна можливість не лише для легального працевлаштування в цій країні, але також і для переїзду. Попри те, що рівень життя тут трохи нижче, ніж в Німеччині, Франції або Великобританії, отримати ВНЖ для громадян СНД значно легше і дешевше.

Як можна отримати посвідку на проживання?

Якщо іноземний громадянин планує жити і працювати на території Польщі більше трьох місяців, він повинен отримати спеціальний дозвіл або ВНЖ. Громадяни країн ЄС можуть оформлятися при в’їзді до Польщі, а для громадян СНД необхідно заздалегідь отримати візу в консульстві Польщі у своїй країні. Одночасно можна оформити і ВНЖ, або зробити це вже на місці в конкретному воєводстві за місцем проживання. Підстав для цього може бути декілька:

  • офіційне працевлаштування
  • шлюб з громадянином Польщі
  • власний бізнес і підприємницька діяльність

Заяву треба подавати особисто, оскільки вам треба буде також надати ваші відбитки пальців. Розглядається заява близько 2 місяців, а збори на момент 2019 року складають близько 90 євро.

Якщо відповідь приходить позитивний, вам надається особистий ідентифікаційний номер і карта перебування, по якій можна отримати реєстрацію або прописку. Спочатку ВНЖ видається на три роки, з можливим продовженням до 10 років. Зазвичай, по витіканню трьох років, ВНЖ подовжується ще на п’ять, а після оформляється ПНЖ і документи подаються на громадянство.

На якій підставі можна отримати посвідку на проживання?

Трудовий договір:

Основний і найпопулярніший спосіб – це працевлаштування. Необхідно знайти відповідну вакансію і укласти трудовий договір. Разом з ВНЖ ви отримуєте також дозвіл на працевлаштування в Польщі. Складність полягає в тому, щоб знайти необхідну посаду і укласти договір, оскільки на вакансію може бути великий конкурс.

Якщо ви втрачаєте роботу або міняєте її, треба упродовж 15 днів повідомити владу про це у письмовій формі. Після цього у вас буде ще місяць, щоб укласти новий трудовий договір і оновити ВНЖ. В цьому випадку не буде необхідності залишати країну. Також при працевлаштуванні існує можливість отримання блакитної карти ЄС – її отримують тільки висококваліфіковані фахівці з особливими навичками.

Підприємницька діяльність:

Для того, щоб повноцінно управляти своїм бізнесом на території країни і мати офіційний дозвіл перебувати в Польщі треба виконати декілька умов:

надати офіційну роботу двом польським громадянам або іноземцям, яким не треба дозвіл на працевлаштування

за останній рік ваша компанія повинна приносити істотний прибуток

якщо немає виконання перших двох пунктів, треба наявність активів і інвестицій, які дозволять відшкодувати їх невиконання

Освіта і наука

При вступі до польського ВУЗУ, студент отримує ВНЖ строком на один навчальний рік і три додаткові місяці. Після цього він може продовжити свою посвідку на проживання ще максимум на 3 роки. Важливо мати можливість платити за оренду житла : необхідно заздалегідь потурбуватися про це і надати необхідні документи. Також на цій підставі ВНЖ можуть отримати наукові діячі і керівники, що займаються дослідницькою роботою на території країни.

Для возз’єднання сім’ї

Будь-який іноземець, який має ВНЖ в Польщі може клопотати про його оформлення для свого супутника життя, батьків і дітей. Необхідно лише підтвердити спорідненість, а також фінансову стабільність мігранта.

Що треба з документів?

Необхідно заповнити бланк заяви і представити його чотири копії, паспорт, медична страховка, фотографії, виписку з банку або з робочого місця, як підтвердження фінансової стабільності, документ про оренду місця проживання або придбання нерухомості. Увесь цей пакет документів закріплюється також документом, що підтверджує основу для видачі ВНЖ – трудовий договір, довідку про зарахування у ВНЗ, свідоцтво про шлюб і так далі.

Компанія EWW Ukraine допоможе вам отримати посвідку на проживання в Польщі: ми підготуємо увесь пакет документів, допоможемо вам отримати прописку або зареєструвати бізнес, отримати робочу візу і трудовий договір. Наші досвідчені консультанти готові у будь-який час відповісти на усі ваші питання. Подзвонити можна по одному з вказаних на сайті номерів.