Як отримати національну візу до Польщі і скільки вона коштує

Зміст

Економічна і політична ситуація в Україні змушує багато громадян цієї країни від’їжджати на заробітки в Європу. Завдяки великому попиту на робочу силу в Польщі, а також можливість виконувати сезонні роботи, більшість українців прагнуть саме в цю країну. Досі отримати робочу візу в цю країну було нескладно і досить дешево, але взимку 2018 року в законодавство були внесені певні зміни, які в корені змінили порядок отримання робочої візи для іноземних громадян.

У цій статті ми розглянемо, як ці зміни зачіпають громадян України, які їздили в Польщу на сезонні роботи по безвізу?

Чтo змінилося?

Нац. віза або дозвіл формату D05 – необхідна умова для легального перебування іноземців з громадянство країн, що не входять в Євросоюз для легального перебування і виконання робіт на території Польщі.

Робочу візу треба оформляти через консульство, на підставі місця проживання. Воно вказується працедавцем при укладенні трудового договору з претендентом, а віза представляє спеціальний штамп в паспорті. Вона дає можливість:

  • легально знаходитися на території Польщі з метою заробітку від напівроку до року (у відмінності від 90 днів, дозволених при звичайній Шенген візі)
  • можливість законно заїжджати в інші країни ЄС на три місяці за півроку

Новий порядок

Головне, що змінилося – необхідність отримати спеціальний дозвіл (візу) для сезонних робіт, формату D5А, що дозволяє легально працювати до дев’яти місяців в рік. До роботи по сезону відносять:

  • сільське господарство
  • садівництво
  • туризм з ресторанною галуззю і готельним бізнесом

Умови подання заяви на ім’я Воєводи працедавцем також трохи змінилися: в обов’язковому порядку треба представити аналіз ринку праці, щоб довести, що вакансією не зацікавилися громадяни Польщі, тому на роботу вимушені прийняти іноземного громадянина. За заяву слід заплатити 30 золотих.

У свою чергу староста має повне право відмовити у візі, якщо вважає претендента непридатним для цієї роботи, формат робіт – не сезонними, або не бачить необхідності в тимчасових працівниках. Окрім цього, навіть якщо претендент отримує запрошення від Воєводи, він може отримати відмову, поки документи розглядаються в консульстві, якщо староста відкличе запрошення.

Якщо ж громадянин України упродовж останніх 5 років працював у одного і того ж працедавця в Польщі, він може подавати заявку на отримання мульти візи строком на 3 роки і дозволом працювати в певні періоди в році.

Звичайна заява на отримання візи формату D5А розглядається Воєводою близько тижня, але іноді термін подовжується і до одного місяця.

Якщо ж ви громадянин України, який їздить в Польщу на заробітки по безвизу, то після змін взимку 18 року, можливість приїхати легально на заробітки по біометричному паспорту збереглася:

  • необхідно приїхати, знайти працедавця і влаштуватися на сезонну роботу строком до трьох місяців
  • після закінчення терміну треба повертатися в Україну і оформляти робочу візу або отримувати Карту Побыта

Типи національної візи і порядок її оформлення

Якщо ж ви плануєте отримувати візу формату D05, слід врахувати, що вона буває двох видів – на півроку і на рік. Перший варіант надає можливість працювати на території Польщі шість місяців без перерв або в короткі відрізки, загальною сумою не більше 180 днів в рік. Оформити можна на запрошення від працедавця за два тижні.

Візу на рік можна отримати на запрошення старости, але чекати її оформлення треба буде від місяця до двох. У візі вказується:

  • територія дії – Польща
  • терміни дії – з якого по якій
  • можлива кількість виїздів
  • термін, на який видана віза в днях
  • номер паспорта
  • ПІБ людини
  • номер візи

Компанія EWW Ukraine – ваш помічник в отриманні візи

Співробітники нашої компанії готові допомогти вам в підготовці усіх необхідних документів, а також в пошуку відповідних вакансій, оформленні робочого запрошення і інших питань. Для отримання візи, потрібно подати документи у візовий центр або консульство, заздалегідь сплативши 18,5 eu за послугу центру.

Після оплати співробітники візового центру дзвонять і призначають дату зустрічі і подання документів. Змінити дату можна лише один раз, тому краще заздалегідь підготувати усі необхідні документи. Подавати їх у візовому центрі повинен заявник особисто!

Ми оформимо для вас страховку, підготуємо потрібні документи для запрошення, допоможемо грамотно заповнити візову анкету і інші документи. Якщо у вас виникають питання, можете подзвоните по номерах телефону, що вказані на головній сторінці і запитати наших консультантів.