Як отримати карту поляка: все, що потрібно знати

Зміст

Багато українців прагнуть виїхати на заробітки в країни, що входять в ЄС, але для того, щоб працювати там легально і жити на законних підставах, необхідно отримати офіційний дозвіл або ВНП. У цій статті ми розберемося, що таке Карта Поляка, і як її отримати?

Які переваги цього документа?

Для початку слід зазначити, що основний плюс в тому, що власник Картки може вільно переміщатися по всіх країнах, що входять в зону Шенгену. Крім цього, завдяки цьому документу, можна претендувати на отримання національної візи категорії D, що дозволяє легально жити і працювати в Польщі рік.

Карта Поляка також стає гарантом безкоштовної медицини в країні, а також можливістю отримати безкоштовну освіту в польському Вузі і безкоштовне відвідування музеїв, палаців і інших визначних пам’яток. З цим документом значно легше відкривати власний бізнес в країні, а також оформляти ПМП.

Як отримати: що робити?

Звичайно, процес отримання Карти Поляка значно спроститься, якщо у вас в родині будуть поляки, навіть далекі родичі. Якщо ж таких вдалих родинних зв’язків не є, потрібно бути активним громадським діячем, просувають польські інтереси не менше трьох років.

Після цього потрібно заповнити анкету, зібрати всі необхідні папери, що підтверджують польські родинні зв’язки або приналежність громаді, а також представити свій паспорт. Наступним кроком буде співбесіду в консульстві на тему мови, культури та історії країни. Після співбесіди потрібно чекати відповідь.

Є польське коріння?

Якщо у вашій родоводу були поляки, то ймовірність того, що ви отримаєте цей документ дуже висока. Якщо ваші батьки – поляки, доказом може служити свідоцтво про народження. Також як підтвердження можна наводити ID карту, сертифікати про освіту, проходження військової служби, виписки з міських архівів, Загсу або місцевої церкви.

Всі необхідні документи повинні бути перекладені на польську і нотаріально завірені. Після цього необхідно заповнити спеціальну анкету та подати заяву разом з усіма документами і паспортом.

Якщо польських коренів немає?

У разі, коли ви самостійно не можете знайти докази, які підтверджують, що у вашому генеалогічному дереві є поляки, зверніться до професіоналів, які проведуть ретельний аналіз ваших документів і знайдуть докази спорідненості. Якщо ж серед ваших родичів немає поляків, але протягом останніх трьох років ви брали активну участь у розвитку польської громади, на підставі вашої діяльності можна подати клопотання на отримання КП.

Щоб успішно пройти співбесіду, треба знати польську мову хоча б на побутовому рівні і показати, що ви активно зацікавлені як в самій мові, так і в культурі та історії країни.Необхідно вивчити, хто з кандидатів на Нобелівську премію були поляками, які є відомі музиканти, композитори, поети чи актори польського походження: словом, щоб пройти успішно інтерв’ю потрібно дійсно бути зацікавленим в цій країні і її культурну спадщину.

Звичайно особлива увага приділяється гімну, прапору та гербу держави. Також запитують ім’я глави держави, які є державні та юридичні органи.

Під час співбесіди створюється безпосередня доброзичлива атмосфера, в якій легко розслабитися і розкрити свої таланти і знання мови. Якщо ви успішно проходите співбесіду з консулом, вам нададуть ще кілька документів для заповнення.

Відмова на КП може прийти в тому випадку, якщо документи, які ви представили в консульство виявилися підробленими.