Документи, необхідні для оформлення Карти Побиту в Польщі

Зміст:

Карта побиту – це документ, який підтверджує статус іноземного громадянина і дозволяє перебувати на території Польської Республіки більше 90 днів.

Українці, які бажають легально працювати в Польщі, можуть отримати цю карту. Давайте дізнаємося, які документи потрібні для її оформлення.

karta-pobyby-na-stoli

Документи, необхідні для оформлення Карти Побиту

Щоб подати запит на отримання картки, потрібно підготувати наступні папери:

  1. Вньосек. Це заява, в якій ви вказуєте своє бажання отримати дану карту. Бланк заяви можна завантажити на сайті Воєводського уженда. Заповнювати його потрібно самостійно. Якщо виникнуть складнощі із заповненням, ви можете попросити допомоги у співробітників компанії, в якій працюєте.
  2. Залончнік №1 або Доповнення №1. Бланк Доповнення також можна завантажити на сайті Воєводського уженда. Цей документ заповнюють представники трудового агентства, через яке ви працюєте, або роботодавець, якщо ви працюєте безпосередньо, без допомоги агентства.
  3. Підтвердження місця проживання. Ви повинні надати документ, що підтверджує ваше місце проживання. Це може бути договір оренди житла або документ, виданий вам трудовим агентством (в разі, якщо саме воно надає вам житлоплощу).
  4. Дозвіл на роботу. Це запрошення, яке ви отримали від роботодавця. Воно може бути піврічне або Воєводське (на термін до трьох років). Якщо у вас немає запрошення, попросіть його в трудовому агентстві.
  5. Трудовий договір. Це контракт, який ви підписуєте з роботодавцем. У ньому вказуються ваші права та обов’язки. До числа трудових договорів відноситься Умова о праце та Умова злецення.
  6. Польська медична страховка. Зверніть увагу, що це не та страховка, яку ви отримували в Україні для перетину кордону або відкриття візи. Польську медстраховку видає роботодавець. Роботодавець в обов’язковому порядку вносить дані усіх своїх співробітників в ZUS-організацію, яка здійснює контроль за податками працівників та керівництва фірм. Вам буде виданий відповідний папір, який ви також повинні прикласти до пакету документів на оформлення Карти Побиту.
  7. Чек про оплату послуг Воєводського уженда. Як правило, біля кожного уженда є каси, де можна оплатити усі необхідні збори. На сьогоднішній день сума збору, який вам потрібно внести, становить 440 злотих.
  8. Закордонний паспорт (оригінал та ксерокопія всіх заповнених сторінок).
  9. Чотири фото формату 3,5х4,5. Якщо ви перед поїздкою оформляли польську візу, то знаєте, як виглядають ці фото. Для отримання Карти Побиту вам потрібно зробити такі ж.

Як надсилати документи?

Найкраще відправити зібраний пакет документів поштою. Складіть всі папери в один конверт і відправте його на адресу Воєводського уженда, до якого відноситься місце вашого проживання. Саме він буде розглядати вашу заяву. Позначте лист значком «Пріоритетний» та попросіть пошту надати вам повідомлення про його отримання адресатом.

Відразу після відправки на пошті вам видадуть підтвердження про відправку документів (папір жовтого кольору), яке обов’язково потрібно зберегти. Цей папір є документом, що доводить ваше легальне перебування в Польщі. Він особливо корисний тим українцям, у яких вже закінчується термін дії біометричного паспорта або візи, і вони не можуть довше перебувати на території країни. Цей папір дозволяє продовжити термін законного перебування в РП.

Розгляд заяви та запрошення до Воєводського уженду

Через деякий час (конкретні терміни назвати складно, оскільки останнім часом розгляд подібних справ затягується) вам прийде лист або СМС-повідомлення із запрошенням до Воєводського уженду. У ньому буде вказано день, коли вам потрібно з’явитися в організацію.

У призначений день ви прийдете в уженд, здасте відбитки пальців і отримаєте печатку в паспорт. Вас можуть попросити донести ще якісь документи, якщо ви не все зібрали.

Як залишитися в Польщі після закінчення дії безвізу?

Більшість українців бажають приїхати до Польщі за безвізовим режимом, відпрацювати там три місяці та повернутися додому. Однак багато з них хотіли б продовжити своє перебування в РП, тому вони цікавляться, як це можна зробити.

При бажанні ви можете залишитися в Польщі ще на три місяці після закінчення безвізу. Для цього вам потрібно зібрати наступні документи:

  • заяву;
  • копію запрошення на роботу;
  • копію трудового договору;
  • копію паспорта.

Пакет документів відправте у Воєводський уженд за описаною вище схемою. Ніяких зборів платити не потрібно. На пошті вам видадуть папір, що підтверджує відправку документів. На його підставі ви можете спокійно продовжувати працювати на території Польщі до того моменту, поки вас не викличуть в уженд.

Роблячи таким чином, ви продовжуєте термін свого перебування в країні з трьох місяців до півроку. Попрацювавши півроку ви можете повернутися назад в Україну. Це рівноцінно терміну перебування по візі.

Якщо ви хочете отримати Карту Побиту, то потрібно подати документи, як описано вище, а якщо ні, то можете повернутися додому, а роботодавець сповістить уженд, що ви більше не працюєте, і ваші документи анулюють.

Якщо вам потрібна допомога у працевлаштуванні в Польщі, звертайтеся в нашу компанію. Контакти вказані на сайті.