Що потрібно, щоб виїхати на роботу в Польщу

Зміст

Більшість громадян України працюють в поті чола, але як і раніше незадоволені своєю зарплатою через тривалої економічної кризи в країні і складного політичного становища. Саме з цієї причини, багато хто йде на такий відважний крок, як переїзд в іншу країну з метою роботи і пошуків високого заробітку.

Одним з найбільш популярних варіантів для українців за останні роки стала Польща. Якщо судити за даними статистики, щорічно туди відправляються мільйони українців. Серед зважилися на такий крок, практично неможливо знайти тих, хто буде незадоволений своїм рішенням. Звичайно, неможливо просто перетнути кордон, і спокійно почати там жити і заробляти, одночасно не порушуючи жодної закон. Тому, в цій статті ми обговоримо, що потрібно робити, щоб виїхати на заробітки до Польщі в 2019 році.

Незважаючи на те, що влада Польщі офіційно оголосили про свою нужду в робочій силі з боку України, переїзд та робота там вимагає дотримання певних законів і формальностей. До січня 2018 роки не було будь-яких правил по переїзду, тому багато перетинали кордон незаконно і починали працювати в Польщі нелегально. Щоб запобігти подібним ситуаціям і не дозволяти порушення законів, певні положення були переглянуті і заново прийняті. Щоб виїхати на заробітки легально, краще попередньо розглянути всі вимоги.

Чому українці їдуть до Польщі працювати?

Перш ніж почати розбиратися, як самому поїхати туди працювати, потрібно зрозуміти, які є переваги працевлаштування там для українців і чи варто “гра свічок”. У Польщі можна знайти високооплачувану роботу без особливих зусиль, навіть не знаючи мови. Правда в цьому випадку не варто розраховувати на високу зарплату: зазвичай, вакансії без знання мови оплачуються мінімально. Незважаючи на це, мінімальна зарплата Польщі значно вища за ту ж мінімальної зарплати України. Згодом, якщо вивчити мову, можна прагнути до кар’єри, влаштовуватися на більш відповідальні посади, які і оплачуються, відповідно, вище. Крім цього, якщо ви офіційно працевлаштовані в Польщі, вам зараховується трудовий стаж – тобто в майбутньому ви отримаєте польську пенсію. Працевлаштування в цій країні має також наступні плюси:

  • повноцінний соц.пакет
  • медична допомога
  • страхування

Подібні плюси, звичайно ж, роблять роботу в Польщі – привабливим варіантом для українців, але якщо раніше виїхати на заробітки в цю країну було дуже просто, зараз потрібно врахувати ряд факторів.

Нові правила: що врахувати?

Якщо ви цікавитеся тим, що потрібно, щоб виїхати в Польщу на заробітки в 2019 році, потрібно детально вивчити наступні правила. Кількість польських компаній і підприємств, зацікавлених в українських співробітників, різко зросла, що і призвело до великого попиту і певним обмеженням в цих питаннях. З 2018 року всі працівники з України повинні бути офіційно зареєстровані: необхідний дозвіл на роботу, що дозволяє працювати легально. Це спеціальний документ, який діє шість місяців, і забезпечує вам можливо легально працювати в Польщі.

Раніше, щоб зареєструвати заяву про те, що вас хочуть взяти на роботу, не було потрібно ніяких внесків – досить було знайти роботодавця і домовитися з ним про те, що ви приступите до роботи.

Тепер за цю послугу необхідно заплатити 30 золотих. Крім цього, роботодавець повинен буде довести три важливі чинники:

  • він намагався взяти на роботу поляка, але через відсутність інтересу до вакансії, довелося наймати іноземця
  • роботодавець надасть вам ті ж умови роботи, що і полякам (включаючи зарплату)
  • після прибуття працівника, надається доказ дотримання умов договору

Якщо ж органи влади підозрюють про те, що мотиви запрошення інші, роботодавець або його фірма отримують відмову на свій запит. Звичайно, система ускладнилася, що може привести до того, що попит на українську робочу силу швидко зійде нанівець, а й подібна паперова тяганина, в певному сенсі, захищає права працівників з України.

По прибуттю в країну необхідно укласти трудовий договір і стежити за дотриманням всіх пунктів, прописаних у договорі обома сторонами, інакше ви будете депортовані з країни і обкладені величезним штрафом.

Які потрібні документи?

Перше і найголовніше – біометричний паспорт, а також дозвіл на працевлаштування. Залежно від того, на яку посаду ви улаштовуєтеся, подібний дозвіл буде або постійним, або сезонним.

Необхідно знати, що тепер в Польщі діє реєстр обліку всіх іноземних співробітників, що дозволяє збирати і зберігати інформацію про громадян інших країн, які приїхали в цю країну на працевлаштування. Подібні зміни захищають громадян України та інших країн, які приїжджають заробити, оскільки обумовлюють їх права, а також обов’язки.

Якщо вам необхідна допомога професіоналів для працевлаштування в Польщі, телефонуйте за номерами телефону, які вказані на головній сторінці нашого сайту. Досвідчені консультанти компанії EWW Ukraine дадуть відповідь на всі ваші питання і допоможуть вам знайти підходящу роботу в цій країні.